Тренінгові заняття та спеціальні вправи для збереження здоров’я


  1. Вправа – знайомство «Комплімент». Учням пропонується по черзі назвати ім’я своє і сусіда, що сидить праворуч, зробити комплімент, пов’язаний із здоров’ям. Наприклад, продовжуючи фразу «Моя сусідка гарно виглядає  (має добре здоров’я), тому що…(робить ранкову гімнастику, правильно харчується, вживає багато зелені, багато рухається, турбується про свій зір і т. д. )
  2. Вправа «Правила групи» Учні за допомогою міміки і жестів показують вже відомі їм з курсу правила поведінки на уроках, а інші – відгадують. ( Правила можуть записуватись на великому аркуші паперу у вигляді сонечка із промінчиками).
  3. Вправа «Мікрофон» Уявіть собі,  що кореспондент телепрограми «Здоров’я» бере у вас інтерв’ю. Його цікавлять ваші поради людям що до правильного харчування та збереження здоров’я. Але ви можете висловити цю пораду тільки одним реченням. Хто бажає почати?
  4. Вправа «Споживай місцеве» Вчитель зауважує, що найкращим для засвоєння людським організмом є ті продукти, що вирощені у місцевості, де людина мешкає. Вчитель пропонує учням проаналізувати за аудитом:

* Скільки у вашому раціоні було видів місцевих сезонних продуктів зараз, після вивчення теми?       

* Скільки ви споживали місцевих видів фруктів та овочів?

* Які ресурси ви зекономили для планети?

5. Вправа «Що таке здоров’я?»  На цьому етапі тренінгу учні, які заздалегідь підготували вислови видатних людей і вислови народної мудрості про здоров’я, зачитують та пояснюють їх. Інші – запрошуються до обговорення.

6. Вправа «Правильне харчування» Вчитель наводить прислів’я «Ненажера риє собі могилу власними зубами» (народна мудрість) і запрошує учнів пояснити, як вони розуміють сенс цього вислову.

7. Вправа «Більше зеленого» Вчитель робить приблизно такий вступ: «Вегетаріанське меню не тільки робить людський організм більш витривалим до фізичних і психічних навантажень, а і є менш обтяжливе для природи.

Харчування має бути не тільки правильним, але і збалансованим! Овочі – справжня скарбничка здоров’я, яка заміняє таблетки. Люди споживають мало овочів, тому що не знають, як приготувати з них смачні страви».

Далі вчитель запрошує учнів познайомити клас з підготовленими  рецептами блюд із овочів та фруктів. (Учні зачитують рецепти приготовлених блюд).

8. Вправа «Що я знаю про правильне харчування?» Вчитель пропонує учням попрацювати в групах із завданням: «Із переліку тверджень про харчування виберіть ті , що є правильними і створіть пам’ятку «Як правильно харчуватись» ( з наведених та інших правил):

*склади для себе власний харчовий раціон

*вживай багато цукерок

*харчуйся у закладах «швидкого харчування»

*заміни цукор і цукерки медом, родзинками і курагою

*харчуйся безрежимно

*створи власний часовий режим харчування

*обов’язково включи в раціон банани, манго, авокадо

*вживай більше місцевих сезонних фруктів і овочів

*спосіб  харчування підбирай залежно від стану свого здоров’я

* спосіб  харчування підбирай залежно від віку

*вживай багато макаронів

*включай до раціону круп’яні страви

9. Вправа «Рухавка «Погода в Україні» Можна повісити на папері слова «Життя вимагає руху» (Аристотель).

Учням пропонується стати в коло, повернутися направо і йти, повторюючи рухи.

«В Україні гріє сонечко (гладити по плечах того, хто йде попереду ), дме легкий вітерець (провести по спині). Та ось, хмарки закрили сонце, почав накрапувати дощик (стукати пальцями), здійнявся вітерець (терти спину), почалася злива (енергійно стукати пальцями по спині), град ( кулачками). Але що це? Буря вщухає усе в зворотному напрямку, повернувшись на 180градусів».

10. Вправа «Дві правди — одна брехня» Кожен учень має написати три твердження про рух: два з них – правдиві, одне ні. Твердження зачитуються, а інші мають визначити, де – правда, а де – ні.

Завершуючи цю частину тренінгу вчитель може навести такі вислови:

Прислів’я вчить: «Багато ходити – довго жити».

А Греки кажуть:

Хочеш бути здоровим – рухайся!

Хочеш бути сильним – рухайся!

Хочеш бути красивим – рухайся!

Хочеш бути розумним – рухайся!

Фізичні вправи сприяють інтенсивному кровоточу, наповнюють організм енергією, спалюють калорії, які ми вживаємо з їжею, не дають можливості відкладатися солям, жирам та шкідливим речовинам у тканинах нашого організму.

Вчитель запитує учнів: « Чи відбулися зміни у вашій поведінці в цьому напрямі після вивчення теми, які саме

11. Вправа «Турбота про зір»

Вчитель зауважує, що здоров’я залежить від багатьох факторів, що турбота про нього включає догляд за станом свого зору чи слуху, психіки, м’язової структури, хребта та суглобів тощо. Він запитує: «Чи відбулися зміни у вашій поведінці після вивчення теми і які?»

Потім звертає увагу учнів на необхідність збереження зору і запрошує їх до виконання вправ для збереження і поліпшення зору.

Піднімаємо очі вгору, внутрішнім зором дивимося в середину голови на дві півкулі, животом піднімаємо енергію туди де направлено увагу (робимо три поштовхи животом). Переводимо зір вниз, внутрішнім зором дивимося під язик, животом піднімаємо енергію туди де направлено увагу(робимо три поштовхи животом). Переводимо зір в ліве вухо, внутрішнім зором дивимося у ліве внутрішнє вухо, животом піднімаємо енергію туди де направлено увагу (робимо три поштовхи животом).  Переводимо зір в праве вухо, внутрішнім зором дивимося у праве внутрішнє вухо, животом піднімаємо енергію туди де направлено увагу (робимо три поштовхи животом). Поштовхи живота – передача життєвої сили. Обов’язково перед виконанням вправи з вдихом від сонця в живіт прийняти сонячну енергію.

12. Вправа «Звук що береже слух»

На дошці вивішується напис: «Шум – це забруднювач». Вчитель зауважує, що підвищений рівень шуму призводить до розладу нервової системи, підвищення тиску, розвитку хронічної перевтоми і глухоти. Шум – це не лише гучна музика, брязкіт, а й те, що ми говоримо.

Подивіться на гнівну людину збоку: обурюється, шумить, кляне і лає всіх підряд, шматує, б’є все, що під рукою, іноді трясеться у лихоманці. Так вона виглядає зовні. А як страждає душа?! Адже тіло – це храм для душі. Будемо доглядати за тілом, — і душа буде спокійна.

Давньогрецький філософ Сократ говорив, що тіло не хворіє окремо й незалежно від душі. Апостол Павло закликав: «Усяке роздратування і лютість, гнів і крик, лихослів’я з усякою злобою – нехай будуть знищені у вас; будьте один до одного добрими, милосердними, прощайте один одному, як і Бог у Христі простив вам»

Ступені свідомого життя, які людина проходить на своєму життєвому шляху.

ДО – ДУХ ЖИТТЯ – МАРС – початок, напруга; насіння посіяне в землю;

РЕ – ДУХ СВЯТОСТІ – СОНЦЕ – рух у відповідному напрямку, проростання;

МІ – ДУХ МУДРОСТІ – МЕРКУРІЙ – перший крок, досягнення і ріст, самовизначення;

ФА – ДУХ ВІЧНОСТІ – МІСЯЦ – посилення, гармонізація сил ума, серця і волі. Готовність до роботи в свідомому житті.

СОЛЬ – ДУХ ІСТИНИ – ВЕНЕРА – життя серця, розквіт, проявлення красивих почуттів, краса;

ЛЯ – ДУХ СИЛИ – ЮПІТЕР – розвиток, дозрівання, прийняття благ життя;

СІ – ДУХ БЛАГОДІЙНОСТІ – САТУРН – дозрілий плід, завершений результат, хороше життя, подяка.